Enneagram, Kiloby Inquiries; vertaald door Pleun Vermaas
Welke kernovertuigingen kunnen ervoor zorgen dat jij lijdt? Bij het Kiloby Center gebruiken we de inzichten uit het Enneagram, zodat we mogelijk de tekortverhalen van onze cliënten kunnen identificeren. ‘Tekortverhalen’ is onze term voor kernovertuigingen die leed veroorzaken. Met wat hulp kunnen we kernovertuigingen, die onze verslaving of geestelijke gezondheidsproblemen veroorzaken, leren herkennen. Dat is de sleutel om ze te ontmantelen.
Hier volgt een overzicht van de kernovertuigingen of tekortverhalen, die bij elk van de negen Enneagramtypes horen. Ook kun je hier lezen over hoe je het Enneagram kunt gebruiken als hulpmiddel bij het doen van inquiry (zelfonderzoek) en hoe het identificeren van je eigen type kan resulteren in meer vrijheid en duidelijkheid.
Kernovertuiging: “Ik ben onwaardig.”
Het basisverlangen van de Perfectionist is om goed, integer en evenwichtig te zijn. De basisangst is slecht of verkeerd te zijn. Deze enneagramtypes geloven dat zij moeten bewijzen dat ze het waard zijn om geliefd te worden.
Kernovertuiging: “Ik ben niet gewenst.”
In wezen verlangen Helpers ernaar zich geliefd te voelen. Met als gevolg dat ze gevoelens van ongewenst of onwaardig zijn uit de weg gaan. Een evenwichtig type twee kan een krachtige hulp zijn om van de wereld een betere plek te maken. Het was niemand minder dan de beroemde Desmond Tutu (type twee) die zei: “Als je neutraal bent in onrechtvaardige situaties, kies je de kant van de onderdrukker.” Type twee kan inquiry doen naar deze onbewuste angsten en daardoor een gezondere uitdrukking van deze persoonlijkheidskenmerken cultiveren.
Kernovertuiging: “Ik ben niet goed genoeg.”
Bovenal wil de Presteerder voelen dat hij/ zij waardevol en de moeite waard is. Hun basisangst is dat ze waardeloos zijn. Dit type gaat vaak nieuwe uitdagingen en projecten aan en vindt het lastig gewoon maar niets te doen en simpelweg te zijn. De drang naar prestatie is altijd aanwezig. Vaak stellen drieën hun waarde gelijk aan succes. Ze proberen tot elke prijs te voorkomen om zich een kneus te voelen. Deze faalangst is veelal een onderliggende oorzaak van verslaving.
Kernovertuiging: “Ik ben alleen.”
De Romanticus is doodsbang dat hij of zij geen betekenis heeft. Ze worden gedreven door het basisverlangen om zichzelf en hun eigen identiteit te ontdekken. Bovendien gelooft type VIER dat hij uniek is op een tragische wijze. Ze geloven dat er een fundamenteel verschil bestaat tussen hen en anderen. Dit kan zich vertalen in afzondering en eenzaamheid. Vier is een veelvoorkomend Enneagramtype. En dit is een overeenkomstige basisangst van patiënten die lijden aan een borderline-persoonlijkheidsstoornis.
Kernovertuiging: “Ik kan het niet.”
De Waarnemer verlangt er ten diepste naar om competent en deskundig te zijn. Bijgevolg vrezen zij dat ze nutteloos of machteloos zijn. Types VIJF worden vaak bestempeld als ‘pioniers’ en ‘visionairs’. Beroemde voorbeelden van type VIJF zijn o.a. Stephen Hawking, Emily Dickinson en Albert Einstein. Vijven kunnen leren om de bovengenoemde angsten en tekortverhalen te ontmoeten vanuit Gewaarzijn en met zelfonderzoek om de bijbehorende positieve eigenschappen te benutten en te integreren.
Kernovertuiging: ” Ik ben niet veilig.”
Ten diepste zoekt de Loyalist naar zekerheid en steun. De onderliggende angst is om onveilig en zonder begeleiding te zijn. Dit type heeft mogelijk wilde fantasieën en een rijke verbeeldingswereld. Met als effect dat zijn of haar pogingen om steeds echt of ingebeeld gevaar te vermijden, wat als slopend wordt ervaren. Dat slopende gevoel maakt ook dat zijn of haar tekortverhaal versterkt wordt.
Kernovertuiging: “Ik zit gevangen.”
De avonturier wil tevreden en voldaan zijn; weten dat er in zijn of haar behoeften voorzien is. Hun basisangst is dat hen iets ontnomen wordt en ze pijn krijgen. Over het algemeen is type ZEVEN creatief, avontuurlijk en altijd onderweg. Vandaar dat het voor hen een uitdaging is om te blijven zitten en zich te settelen.
Kernovertuiging: “Ik ben machteloos.”
Bazen willen zichzelf beschermen. Zij willen controle hebben over hun eigen leven en hun lot. Als gevolg daarvan vermijden zij het om door anderen geschaad of gecontroleerd te worden. Uit statistieken blijkt dat dit type het meest zeldzaam is van alle enneagramtypes.
De Vredestichter is bang voor verlies en scheiding en vermijdt die dan ook het liefst. Bovendien is hun Basisverlangen innerlijke stabiliteit en gemoedsrust. Verder voelen veel Vredestichters zich vaak aangetrokken tot een loopbaan als maatschappelijk werker, counselor of verzorger.
Tot welk Enneagramtype behoor jij? Als je er nog niet zeker van bent, klik dan hier om een gratis test te doen.
Neem vandaag nog contact met ons op via 1-866-KILOBY-5 of kijk op www.kiloby.com als je meer wilt weten over ons Model voor het nieuwe helen* en over de tools waarmee wij werken. Het werkt, getuige onze uitstekende slagingspercentages.
* The New Model of Recovery